Medicii neurologi sesizează un salt în domeniul neuroștiințelor, poate chiar o „micro revoluție”
- vizualizări: 486
Diverse aspecte ale patologiilor neurologice au fost discutate pe larg la cel de-al VII-lea Congres al Neurologilor din Republica Moldova. Printre subiectele stringente abordate au fost patologia cerebrovasculară, patologia demielinizantă a sistemului nervos central, patologia neuromusculară și a sistemului nervos periferic, durere și cefalee, tulburările cognitive, epilepsia și actualități în neuropediatrie, care, potrivit participanților, s-au amplificat odată cu declanșarea pandemiei COVID-19.
Rectorul USMF „Nicolae Testemițanu”, profesorul Emil Ceban, prezent la deschiderea evenimentului științific, a subliniat că în pofida progreselor înregistrate în domeniul științelor medicale, creierul uman și sistemul nervos rămân a fi insuficient studiate și descoperite, și continuă să constituie un obiect de studiu pentru savanții-medici, iar maladiile neurologice sunt o provocare pentru practicieni, mai ales în actualele condiții pandemice. Deja sunt cunoscute acțiunile virusului SARS-CoV-2 asupra sistemului nervos și complicațiile provocate de acesta după contaminare.
Rectorul a subliniat că pentru a acorda ajutor medical calificat pacienților cu boli neurologice, sunt necesare investigații complexe pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament eficient.
„La fel ca și în cazul altor specialități medicale, medicul neurolog contemporan trebuie să fie informat cu progresele din domeniul de activitate, fie că este vorba de noi metode de diagnostic, fie terapeutice – sarcină deloc ușoară în contextul ritmului accelerat de dezvoltare a umanității. De aceea, desfășurarea congreselor naționale de specialitate este o oportunitate de sintetizare și asimilare a informațiilor de ultimă oră”, a concluzionat rectorul Ceban.
Academicianul Stanislav Groppa, prorector pentru activitatea de cercetare, director al Institutului Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al USMF „Nicolae Testemițanu”, a menționat că de la ultima ediție a Congresului Neurologilor, de acum 4 ani, în domeniul neuroștiințelor, neurologiei și neurochirurgiei s-au produs schimbări esențiale: implementarea unor metode de o înaltă eficacitate în tratamentul bolilor cerebrovasculare, inițierea unei direcții de tratament al maladiilor degenerative Parkinson, desfășurarea celui mai mare eveniment în neurologie – Summitul proiectului european COST, la care au participat reprezentanți din 25 de țări din întreaga lume ș.a. „Între timp a intervenit pandemia COVID-19 și a dat peste cap majoritatea planurilor, iar acum suntem nevoiți să desfășurăm o activitate dublă pentru că incidența patologiilor vasculare, neurologice, neurochirurgicale nu s-a diminuat, ci dimpotrivă a crescut și a apărut necesitatea de a rezolva o problemă asociată COVID-19”, a accentuat academicianul.
În altă ordine de idei, prorectorul a evidențiat și partea bună a perioadei pandemice și anume: susținerea mai multor teze de doctor în științe medicale, inițierea mai multor colaborări internaționale în diferite domenii, lansarea de noi programe de studii, actualizarea curriculei de predare a neuroștiințelor la nivel universitar și postuniversitar. De asemenea, mai mulți tineri absolvenți ai ciclului universitar, au optat pentru studii de rezidențiat în neurologie – tineri cu mari perspective și un înalt nivel intelectual, a precizat profesorul. Academicianul Groppa a exprimat speranța că prin acest congres se va face un pas înainte pentru ridicarea nivelului de cunoștințe și sporirea calității asistenței medicale oferită paciențior din Republica Moldova.
Profesorul Grigore Zapuhlîh, șef al Catedrei de neurochirurgie, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, l-a completat pe antevorbitorul său, precizând că, în ultimii patru ani, în toate instituțiile medicale din țară a fost îmbunătățită structura diagnostică și științifică. „Dispunem de diferite aparataje care ne permite să oferim servicii de asistență medicală de înaltă performanță pacienților cu patologie vasculară. În instituțiile strategice de profil neurologic din țară sunt deja aparate de radiografie, fapt ce permite efectuarea celor mai sofisticate intervenții, gen tromboliza, tromb extracția, dar și în domeniul neurochirurgiei, și orice cetățean al țării noastre poate primi un tratament adecvat, costul căruia este acoperit de programele naționale. În 39 de ani de activitate, observ un mare salt în domeniul neuroștiințelor, poate chiar o micro revoluție, iar acest fapt va face să devenim moderni și conformi cerințelor timpului”, a accentuat profesorul Zapuhlîh.
Profesorul Vitalie Lisnic, președintele Societății Neurologilor din Republica Moldova și al Congresului din acest an, a opinat că evenimentul științific oferă oportunități de extindere a orizontului de dezvoltare personală, de menținere a relațiilor de prietenie și colegialitate și reprezintă o trambulină pentru tinerii specialiști.
În prima zi a evenimentului, participanții au marcat Ziua Academiei Europene de Neurologie, iar somități din domeniul neurologiei europene au ținut prelegeri și ateliere tematice precum accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, tulburările vestibulare.
Congresul s-a desfășurat în format on-line și a întrunit peste 300 de medici din Republica Moldova România, Ucraina și Federația Rusă. O mare parte dintre lucrări au fost prezentate sub formă de postere, iar, în final, câștigătorul va fi premiat cu o bursă, care va permite participarea la următoarea ediție a Congresului European de profil 2022.
Cel de-al VII-lea Congres al Neurologilor a fost organizat de Societatea Neurologilor din Republica Moldova în parteneriat cu catedrele de Neurologie nr. 1 și nr. 2 ale USMF „Nicolae Testemiţanu”.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii